Táncok

A táncokról

A Csendes-óceán déli és középső területén található 1000-nél is több szigetet Polinéziának nevezzük. Ezeken a szigeteken élő népek kultúrája és nyelve is sokban hasonlít egymásra. Ami először eszünkbe jut az a vérpezsdítő dob ritmusok, gyors csípő mozdulatok és az elmaradhatatlan fűszoknya. Ennél azonban sokkal színesebb a polinéz kultúra. Én Hawaii és Tahiti táncait és kultúráját szeretném megismertetni Veletek.

Hawaii hula

A hula (jelentése tánc) Hawaii ősi időkre visszanyúló kultúráját örökíti meg. Hawaiion nem alakult ki írás, ezért a mindennapi élet történéseit, történelmet, hagyományokat és a hiedelemvilágot szájhagyomány, valamint a zene és tánc segítségével adták tovább generációról generációra. A hula nagyon fontos eleme a történet mesélés, ezért minden mozdulatnak jelentése van. A nyugati kultúrák érkezése előtt a hulát nem csak szórakozásból, hanem hivatalos ünnepségekkor és protokolláris eseményekkor is táncolták. Azonban a nyugati hatalom betörésével a hawaii nyelv és a tánc is tiltottá vált, ami a kultúra gyors hanyatlásához és szinte eltűnéséhez vezetett. 1874-ben, David Kalakaua király eltörölte ezeket a törvényeket, és az ősi kultúra felvirágoztatásán munkálkodott. A mai napra a hula a modern világhoz igazodva fejlődik megőrizve a régi hagyományokat is. Már nem csak Hawaiion, hanem a világ számos országában is nagy népszerűségnek örvend.

A hulát ajálnlom mindenkinek, aki szeretne felfrissülni, elmerülni a dalok és az általuk bemutatott világban és életérzésben. A dalokból áradó szeretet pozitív energiával tölt fel és testileg-lelkileg felfrissít minket. 

 

Pomaikai Lyman: Aloha Oahu

Academy of Hawaiian Arts Wahine Kahiko
Dal: Pupu WeuWeu e Lakae

Tahiti

A hulához hasonlóan a természettel való együttélés, a közösség és az érzelmek nagy szerepet töltenek be a tahiti tánckultúrában. A táncokat két nagy csoportra oszthatjuk. Az Otea-t gyors ritmusú dobkíséretre táncolják. Gyakran egy témát vagy történetet mutat be. A viseletben jellemzőek a nagy és élénk fej- és testdíszek, melyekhez a növényektől, kagylóktól az állati csontokig és tollakig bármit felhasználnak, ami a természetben megtalálható. Férfiak és nők egyaránt táncolják, de ez inkább egymás melletti táncolás, mint párban összekarolva. Az Aparima (apa=utánzás, rima= kezek) zenei kíseretre előadott műfaj, melyben a hulához hasonlóan a kecses tánc a dalt mutatja be. Van lassú és gyors változata is. A viselet gyakran hosszú ruha vagy pareu, ami kihangsúlyozza a nőies alakot.

A tahiti táncot kifejezetten ajánlom azoknak, akik élvezetesen szeretnének alakot formálni egy nőies, de nem túl kihívó tánccal  és szeretik a gyors dobritmusokat. Garantált az igazi kardio edzés. 

 

Scroll to top