Táncok

A táncokról

A Csendes-óceán déli és középső területén található 1000-nél is több szigetet Polinéziának nevezzük. Ezeken a szigeteken élő népek kultúrája és nyelve is sokban hasonlít egymásra. Ami először eszünkbe jut az a vérpezsdítő dob ritmusok, gyors csípő mozdulatok és az elmaradhatatlan fűszoknya. Ennél azonban sokkal színesebb a polinéz kultúra. Én Hawaii és Tahiti táncait és kultúráját szeretném megismertetni Veletek.

Hawaii hula

A hula (jelentése tánc) Hawaii ősi időkre visszanyúló kultúráját örökíti meg. Hawaiion nem alakult ki írás, ezért a mindennapi élet történéseit, történelmet, hagyományokat és a hiedelemvilágot szájhagyomány, valamint a zene és tánc segítségével adták tovább generációról generációra. A nyugati kultúrák érkezése előtt a hulát nem csak szórakozásból, hanem hivatalos ünnepségekkor és protokolláris eseményekkor is táncolták. Azonban a nyugati hatalom betörésével a hawaii nyelv és a tánc is tiltottá vált, ami a kultúra gyors hanyatlásához és szinte eltűnéséhez vezetett. 1874-ben, David Kalakaua király eltörölte ezeket a törvényeket, és az ősi kultúra felvirágoztatásán munkálkodott. A mai napra a hula a modern világhoz igazodva fejlődik megőrizve a régi hagyományokat is. Már nem csak Hawaiion, hanem a világ számos országában is nagy népszerűségnek örvend.

Egy kis ízelítő:

Merrie Monarch 2005
Hula Halau O Kamuela tánciskola
Zeneszerző: Keali’i Reichel
Dal: Ka Nohona Pili Kai

A zeneszerző tengerparti otthonát mutatja be a dal, ami a szeretet megtestesítője.

Academy of Hawaiian Arts Wahine Kahiko
Dal: Pupu WeuWeu e Lakae

Tahiti

A hulához hasonlóan a természettel való együttélés, a közösség és az érzelmek nagy szerepet töltenek be a tahititánc kultúrában. A táncokat két nagy csoportra oszthatjuk. Az Otea-t gyors ritmusú dobkíséretre táncolják. Gyakran egy témát vagy történetet mutat be. A viseletben jellemzőek a nagy és élénk fej- és testdíszek, melyek a növényektől, kagylóktól az állati csontokig és tollakig bármit felhasználnak, ami a természetben megtalálható. Férfiak és nők egyaránt táncolják, de ez inkább egymás melletti táncolás, mint párban. Az Aparima (apa=utánzás, rima= kezek) zenei kíseretre előadott műfaj, melyben a hulához hasonlóan a kecses tánc a dalt mutatja be. Van lassú és gyors változata is. A viselet gyakran hosszú ruha vagy pareu, ami kihangsúlyozza a nőies alakot.

Scroll to top